Brza i zdrava hrana,recepti

utorak, 19. rujna 2017.

9 trikova s ricinusovim uljem za ljepotu i zdravlje

9 trikova s ricinusovim uljem za ljepotu i zdravlje




Iako se biljka ricinus (lat. Ricinus communis) smatra jednom od najotrovnijih na svijetu, ulje hladno prešanih sjemenki ricinusa ljekovito je i korisno.  

Zahvaljujući velikoj količini vitamina E i ricinoleične kiseline koja je prirodno antifungalno i antibakterijsko sredstvo, ricinusovo ulje je fantastično djelotvorno za zdravlje i njegu kose, kože, ali i kao izvrstan tretman kod bolova uzrokovanih upalama. U nastavku donosimo konkretne savjete i način korištenja, doslovce od glave do pete.

1. Potiče rast trepavica
Ako imaš ricinusovo ulje, ne trebaju ti ekstenzije. :) Svaku noć prije spavanja prstima ravnomjerno nanesi kap ricinusovog ulja na trepavice. Ulje je vrlo gusto pa to neće biti problem. Ne peče i ne smeta očima, no nemoj pretjerivati s količinom. Kroz mjesec dana, trepavice će postati gušće, duže i prekrasno njegovane. Ovo je 100% isprobano i zaista djeluje, obavezno probaj!

2. Za gušće i sjajne obrve
Sigurno ti se barem jednom u životu dogodilo da pretjeraš s čupanjem obrva ili jednostavno želiš gušće i čvršće obrve. Nije problem uz ricinusovo ulje. Ponovi postupak kao i kod trepavica i divi se rezultatima kroz nekoliko tjedana.

3. Potiče rast kose i uklanja perut  
Napravi jednostavan pakung od kombinacije ricinusovog ulja i kokosovog ekstra djevičanskog ili arganovog ulja u omjeru 1:1 i dodaj nekoliko kapi tinkture koprive. Nanesi pakung na tjeme i cijelu dužinu kose i neka odstoji sat vremena omotano plastičnom folijom. Pakung nanosi jednom tjedno i ubrzo ćeš primijetiti rast novih vlasi.

4. Zaglađuje suhe i ispucale vrhove
Na vrhove kose nanesi kap ricinusovog ulja i umasiraj. Vrhovi će biti zaglađeni i savršeno zaštićeni od daljnjeg maltretiranja. Naravno, nemoj ispirati.

5. Njega za ispucale usne i zamjena za sjajilo
Jednostavno nanesi kap ricinusovog ulja na usne i ostavi da djeluje. Možeš ga koristiti i kao zamjena za sjajilo. Funkcionira izvrsno zbog gustoće ulja.

6. Balzam za krhke nokte i suhu kožu ruku
Ulje obilno nanesi na ruke i nokte, navuci plastične, pa vunene rukavice, i nakon otprilike sat vremena isperi ili obriši. Možeš ga umasirati i samo u nokte, najbolje prije spavanja.

7. Bogata regeneracija za vrlo suhu kožu
Pomiješaj kokosovo i ricinusovo ulje u jednakim omjerima i nanesi ulje na vlažnu kožu. Također, možeš dodati ricinusovo ulje svojoj uobičajenoj hidratantnoj kremi za njegu tijela, npr. na 250 ml kreme dodaj 1 žlicu ricinusovog ulja i dobro promiješaj.

8. Intenzivna njega oštećene kože peta
Na vlažnu kožu obilno nanesi ulje i navuci pamučne čarape. Opet, najbolje prije spavanja, kako bi ulje što duže djelovalo.

9. Ublažava bolove zglobova, tetiva i mišića
Apliciranje tople komprese s ricinusovim uljem je posebno popularan i djelotvoran način korištenja ricinusovog ulja. Treba ti komadić platna ili pamuka (ovisno o površini koju tretiraš). Bogato ga natopi ricinusovim uljem i stavi oblog na bolni dio tijela. Ulje se može nanijeti i direktno na kožu. Prekrij plastičnom folijom i/ili toplim ručnikom. Održavanje topline komprese je bitno. Često se koristi kod bolova uzrokovanih artritisom ili intestinalnih tegoba, te bolova mišića i tetiva. Ovdje je glavna djelatna tvar spomenuta ricinoleična kiselina koja ima sposobnost zagrijavanja tijela, poticanja cirkulacije i pokretanja limfnog sustava, ali i poticanje procesa detoksifikacije. Kompresa djeluje protuupalno i smanjuje bolove. 

Naravno, da bi ricinusovo ulje imalo sva spomenuta terapeutska svojstva, važno je da bude hladno prešano i organsko. Konvencionalna ricinusova ulja ponekad sadrže naftne derivate i aditive.

Vidi još korisnih savjeta za zdravlje i ljepotu kose. 

10. Ublažava vidljivost strija nakon poroda 
Edit: Na Facebook nam se javila zadovoljna korisnica ricinusovog ulja koja je potvrdila još jedno fantastično djelovanje - ublažavanje izraženih strija nakon poroda! Nakon 2 mjeseca korištenja, primijetila je da su se strije vidljivo stanjile i posvijetlile. Tako da imamo i deseti savjet koristan trudnicama i "friškim mamama". 




biobio.hr

Nema komentara:

Objavi komentar