Brza i zdrava hrana,recepti

ponedjeljak, 18. rujna 2017.

Najstariji kućni lijekovi - Kadulja

Najstariji kućni lijekovi - Kadulja



Kadulja je još u starom vijeku uživala vrlo visoki ugled kao ljekovita biljka. U ranom srednjem vijeku kadulju su monasi prenijeli u sjeverna područja, te se iz samostanskih vrtova brzo proširila i u najudaljenije seljačke vrtove. O njezinoj obljubljenosti i ugledu kao ljekovite biljke govori činjenica da je oko 1680. g. bila izdana knjiga od 400 stranica koja je opisivala samo ljekovitost kadulje. Moderna je medicina svojim kemijskim sredstvima potisnula kadulju, koja bi uistinu zaslužila zapaženo mjesto u svakom kućnom vrtu. Hieronymus Bock, često citirani stručnjak za ljekovite biljke, u svom je djelu pripisivao kadulji veliko priznanje i riječima koje još i danas imaju punu vrijednost: "Od svih grmova jedva da postoji raslina iznad kadulje, jer ona služi kao lijek siromašnima i bogatima. To je biljka zbog koje ne treba putovati u Veneciju, jeftinije je zasaditi je u vrtovima."

Od ljekovitih tvari kadulje treba u prvom redu navesti žućkasto-zeleno eterično ulje, smolu i tanin. Kadulja je u prvom redu lijek za reguliranje znojenja; kod osoba koje se jako znoje, ona sprečava znojenje, a kod onih koji se malo znoje, pospješnje znojenje. Čaj od kadulje - 1 čajna žlica za 1 šalicu čajnog oparka - nije samo vrlo dobro prirodno sredstvo kod prekomjernog znojenja u danima puberteta i u prelaznom dobu kod žena, kadulja je i jedno od najboljih sredstava protiv noćnog znojenja tuberkuloznih bolesnika.

Kadulja djeluje na čišćenje krvi, pospješuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje, djeluje i na izlučivanje sluzi iz želuca, pa bolesnik ponovo dobiva izgubljeni apetit. Kod šećerne bolesti najtoplije se preporuča mješavina jednakih dijelova kadulje i stolisnika (br. 1). Kadulja ne samo da djeluje protiv upala, nego i liječi sve upale crijeva, želuca. jetre, žuči i mokraćnih putova. Čajem od kadulje liječi se bijeli cvijet ispiranjem.

Čaj od kadulje izvanredno je sredstvo za grgljanje kod katara grla i ždrijela, kod upale krajnika i sluznice u usnoj šupljini.





VAŽNA NAPOMENA: Opisi bolesti i mogući načini liječenja namijenjeni su isključivo informiranju i zdravstvenom prosvjećivanju opće populacije, te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu ili liječenje. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Ovdje navedene informacije sakupljene su iz raznih izvora, stručnih knjiga, interneta, kao i ljudi koji se profesionalno bave liječenjem. Ne odgovaramo za nikakve eventualne posljedice Vašeg liječenja - Vi sami ste odgovorni za svoje zdravlje!!!

Nema komentara:

Objavi komentar