Brza i zdrava hrana,recepti

srijeda, 25. listopada 2017.

7 recepata za čišćenje organizma i bolju probavu


   


Mislite li da je detoks hrana uglavnom monotona i neukusna?

Ovi recepti će vas uvjeriti u suprotno.


Zdravi obroci, osim što učinkovito čiste organizam i obiluju nutrijentima, doista mogu biti neodoljivi, mirisni i ukusni.

Na vašem jelovniku trebalo bi se naći što više:

    svježeg voća
    lisnatog povrća
    raznobojnih sezonskih salata
    sjemenki
    svježe mljevenih začina
    zdravih masnoća, poput maslinova ili kokosova ulja


Birajte svježe, sezonsko i organsko!


Ova detoks jela, većinom salate, pripremaju se od svježih organskih namirnica, sirovih ili kratko kuhanih i pirjanih.

Na popisu sastojaka nalazi se kraljica proljeća - šparoga, koja izvrsno čisti jetru i cijeli organizam, usporava proces starenja, ima protuupalna svojstva te štiti od raka i srčanih bolesti.

Među detoks namirnicama važno mjesto zauzima i crna riža, koja čuva zdravlje jetre i obiluje antioksidansima.

Za one osjetljive na gluten tu je i tef, bezglutenska žitarica koja pruža obilje energije i čuva kosti, te kvinoja, koja je bogata vlaknima i proteinima.

Od ostalih sastojaka nezaobilazno je bobičasto voće, koje ima protuupalna svojstva, zatim limun, koji ispire toksine iz tijela, kupus, koji čisti jetru i potiče probavu, te med, koji sadrži obilje nutrijenata, a jelima daje zdravu slatkoću.

Točku na i ovim jelima daju začini poput himalajske soli, češnjaka, svježe mljevenog papra, đumbira i korijandra.

Isprobajte ove recepte i po želji im dodajte neki svoj omiljeni detoks sastojak, poput kurkume ili lanenih sjemenki.

1. Salata s krumpirom, rikulom i malinama


Sastojci za 6 porcija:

    4 velika krumpira
    1 šalica svježih malina
    4 šalice rikule i baby špinata
    ½ šalice mladog graška (opcionalno, ako mu je sezona)
    ½ velikog crvenog luka, natanko narezanog
    1 jušna žlica kokosova ulja
    ½ čajne žlice meda
    1 jušna žlica fino nasjeckane svježe kadulje
    1 jušna žlica sezamovih sjemenki
    ¼ čajne žlice himalajske soli
    ¼ čajne žlice crnog papra


Priprema:

U lagano posoljenoj vodi kuhajte krumpire oko 20 minuta.

Isplahnite ih pod vodom pa narežite i stavite u veliku zdjelu za salatu.

Dodajte ostale sastojke pa lagano izmiješajte kako bi se okusi sljubili.

2. Kvinoja s medom i kikirikijem


Sastojci za 4 porcije:

    1,5 šalica nekuhane kvinoje
    1 jušna žlica meda
    1/3 šalice svježeg korijandra, fino nasjeckanog
    1/3 šalice neslanog kikirikija
    sok od 1 naranče
    2 čajne žlice svježe naribane korice naranče iz ekološkog uzgoja
    2 luka kozjaka, natanko narezana
    ¼ čajne žlice himalajske soli
    ¼ čajne žlice svježe mljevenog papra


Priprema:

Skuhajte kvinoju prema uputama na pakiranju pa je prebacite u veliku zdjelu.

Dodajte med pa polako izmiješajte.

Stavite sa strane pa ostavite pokriveno 10-ak minuta.

Dodajte ostale sastojke pa prebacite u veliku zdjelu. Poslužite toplo.

3. Salata od tikvice, tefa i korijandra


Sastojci za 4 porcije:

    1 srednja žuta tikvica, narezana na kockice
    2 šalice kuhanog tefa (bezglutenska žitarica)
    1 šalica baby špinata, kuhanog na pari
    2 luka kozjaka, natanko narezana
    ½ crvenog luka, natanko narezanog
    3 jušne žlice svježe iscijeđenog soka od limuna
    1 čajna žlica balzamičnog octa
    1 jušna žlica naribane limunove korice
    2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
    2 čajne žlice chia sjemenki
    1 velika glava zelene salate
    ½ čajne žlice himalajske soli
    ¼ čajne žlice svježe mljevenog crnog papra
    1 jušna žlica nasjeckanog svježeg korijandra


Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte tikvice, tef, špinat, luk kozjak i crveni luk.

Za dresing u manjoj zdjeli izmiješajte sok od limuna, balzamični ocat, koricu limuna, maslinovo ulje, chia sjemenke te morsku sol i papar.

Dobivenim preljevom prelijte salatu u velikoj zdjeli pa sve izmiješajte.

Na tanjurima poslužite listove zelene salate, dodajte mješavinu s tefom te poslužite sa svježim korijandrom.

4. Veganska rapsodija s đumbirom


Sastojci za 4 porcije:

    70 dag kelja pupčara (prokulica)
    4 šalice špinata i radiča
    ½ šalice rikule
    ¾ šalice rižinog mlijeka
    ½ šalice pirea od bundeve
    1 čajna žlica bijelog balzamičnog octa
    2 čajne žlice svježe mljevenih lanenih sjemenki
    1 zreli avokado, oguljen i narezan
    1 jušna žlica mace u prahu
    malo svježe iscijeđenog soka od limuna
    1 čajna žlica meda
    malo curryja u prahu
    malo svježeg đumbira
    1 prstohvat cimeta
    ¼ čajne žlice himalajske soli


Priprema:

Kratko blanširajte kelj pupčar 10-ak minuta.

Zatim ga prebacite u veliku zdjelu za salatu. Dodajte špinat, radič i rikulu.

Ostale sastojke stavite u blender pa izmiksajte.

Dobivenim preljevom prelijte salatu pa izmiješajte. Poslužite ohlađeno.

5. Crna riža sa šparogama


Sastojci za 4 porcije:

    1,5 šalica nekuhane crne riže
    svježe maline
    ½ kg svježih šparoga
    1 jušna žlica naribane limunove korice
    2 luka kozjaka, fino nasjeckana
    2 jušne žlice naribanog kokosa
    ½ čajne žlice himalajske soli
    ¼ čajne žlice svježe mljevenog papra
    2 jušne žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja


Priprema:

Skuhajte crnu rižu prema uputama na pakiranju.

Isplahnite maline i stavite ih na stranu.

Šparogama odstranite zadebljali dio pa ih kuhajte na pari oko 8 minuta ili ih kratko blanširajte. Ostavite ih da se malo ohlade.

U veliku zdjelu stavite kuhanu rižu, šparoge, limunovu koricu, luk kozjak, kokos, morsku sol i papar pa sve izmiješajte.

Dodajte svježe maline, poškropite kokosovim uljem pa poslužite.

6. Shiitake gljive s mrkvom i rižom


Sastojci za 8 porcija:

    3 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
    2 češnja češnjaka, nasitno nasjeckanog
    2 šalice klobuka shiitake gljiva, nasjeckanih
    2 velike mrkve, narezane
    1 šalota (vrsta luka), nasitno nasjeckana
    2 stabljike celera, nasjeckanog
    ¼ čajne žlice himalajske soli
    ½ čajne žlice svježe mljevenog papra
    3 šalice integralne riže, prethodno skuhane
    2 jušne žlice balzamičnog octa
    2 luka kozjaka, nasitno nasjeckana


Priprema:

U veliku tavu stavite maslinovo ulje pa na njemu kratko propirjajte češnjak.

Dodajte gljive pa ostavite da se lagano pirja oko 1 minutu.

Dodajte mrkvu, šalotu, celer, papar i sol. Propirjajte povrće oko 5-7 minuta, dok ne omekša.

Dodajte kuhanu rižu i balzamični ocat pa promiješajte.

Prebacite mješavinu s rižom u pekač, pokrijte folijom pa zapecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Zatim izvadite iz pećnice i poslužite.

7. Salata od crvenog kupusa, radiča i bosiljka


Sastojci za 4 porcije:

    4 šalice baby špinata
    ¼ šalice rikule
    ½ manje glave kineskog kupusa, naribanog
    ½ manje glave crvenog kupusa, naribanog
    2 velike mrkve, naribane
    5 glavica radiča, naribanog
    1 šalica listova svježeg bosiljka
    ¼ šalice svježeg peršina, nasitno nasjeckanog
    malo naribane limunove korice
    ¼ šalice pistacija


Sastojci za dresing:

    3 jušne žlice maslinova ulja
    1/3 šalice šalote, narezane
    2/3 šalice jabučnog octa
    1 čajna žlica chia sjemenki
    ¼ šalice čistog javorovog sirupa
    2 jušne žlice svježe iscijeđenog soka od limuna


Priprema:

Sve sastojke za salatu stavite u veliku zdjelu.

Sastojke za dresing ubacite u veliku tavu pa ih propirjajte na vatri oko 15 minuta.

Potom dresingom prelijte salatu i poslužite.-alternativa-za-vas.com

Nema komentara:

Objavi komentar