Brza i zdrava hrana,recepti

ponedjeljak, 12. ožujka 2018.

Želučana kiselina - kako je ublažiti?





Dolazi do osjećaja neugode i pečenja u grlu i prsima.
Kada jedemo, hranu unosimo kroz usta te se ona kroz jednjak spušta do želuca. 
Jednjak se sastoji od slojeva mišića koji stezanjem i širenjem omogućuju kretanje hrane do želuca.
Na donjem kraju jednjaka, kod spoja sa želucem, nalazi se kružni mišić gastroezofagealni sfinkter. 
Kada se gastroezofagealni sfinkter opušta, hrana ulazi u želudac, a kada se sfinkter steže, zatvara se pristup i na taj se način sprečava vraćanje hrane u jednjak. 
Želudac ispušta kiselinu koja obrađuje hranu i pomaže kod probave.
Međutim, problem nastaje kada se želučani sadržaj i kiselina vraćaju u jednjak. 
Istraživanja su pokazala da između 25% i 40% stanovništva zapadnih zemalja pati od refluksa kiseline. Tome pogoduje i današnji stil života i prehrana – pržena, masna i začinjena hrana, alkohol i pušenje uvelike pogoršavaju simptome.


Uzroci refluksa


Pretpostavlja se da nezdrava i loša prehrana, pretilost, visok udio masnog tkiva u području trbuha i općenito nezdrav način života vode do nastanka refluksa kiseline. 
Istraživanja su pokazala da određena hrana može izazvati refluks kiseline. 
Iako su neke namirnice zdrave, zbog njihove kiselosti dolazi do prekomjernog stvaranja želučane kiseline.
Ako uočite da vam neke od navedenih zdravih namirnica ne odgovaraju, smanjite njihovu konzumaciju:
  • rajčica
  • svježi luk
  • citrusi
  • ljuti i slani začini (npr. papar, ljuta paprika)
  • meso i mesne prerađevine
  • ocat
  • šećer, slatkiši, grickalice i čokolada
  • gotovi umaci i preljevi
  • pepermint
  • kava
  • gazirana pića
Ako osjetite pojačani refluks, preporučljivo je voditi dnevnik prehrane kako biste što prije otkrili namirnicu koja ne odgovara vašem organizmu i pogoršava stanje.
Cigarete, alkohol i uzimanje određenih lijekova također mogu izazvati ili pogoršati refluks.


Simptomi refluksa


Osobe koje pate od refluksa kiseline imaju jasne simptome i lako ih mogu prepoznati:
  • žgaravica
  • pečenje u području ispod prsne kosti
  • bol i pečenje koji se šire u vrat, ždrijelo i lice
  • buđenje tijekom noći zbog osjećaja gušenja ili intenzivnog podražaja na kašalj
  • kronična iritacija, bol i suhoća grla
  • suha usta
  • osjećaj težine i nadutosti nakon jela
  • poteškoće s gutanjem
  • nelagoda tijekom pregibanja i ležanja
  • loš zadah
  • mučnina
  • neobjašnjiv gubitak težine


Liječenje i prevencija


Uzimanje klasičnih lijekova protiv refluksa može uzrokovati cijeli niz neželjenih nuspojava: gubitak koštane mase, slabost, bol u mišićima, probleme s probavom, gubitak apetita, promjene raspoloženja, depresiju, glavobolju, osip, probleme sa srcem itd. 
Stoga predlažemo da problem pokušate riješiti na prirodan način: promjenom načina prehrane i životnog stila.
Razmislite o vlastitoj prehrani, sastavite popis najčešćih jela i kritički promotrite što vam sve smeta.
Problematičnu hranu izbacite i zamijenite je onom koja vam odgovara.
Masna i nezdrava ulja zamijenite maslinovim i kokosovim uljem. 
Birajte čajeve od kamilice, đumbira i ružmarina koji smiruju želudac, smanjuju upalu probavnog trakta i potiču njegovo zdravo funkcioniranje. 
Možete pripremiti čaj od đumbira, klinčića i cimeta tako da dodate jednu čajnu žličicu navedenih sastojaka u 300 ml kipuće vode.
Nakon dvadesetak minuta procijedite i pričekajte da se čaj ohladi do odgovarajuće temperature.
Istraživanja su pokazala da, osim navedenih namirnica, i probiotici znatno pomažu kod refluksa kiseline. 


Režim prehrane


Kao što neka hrana uzrokuje refluks kiseline, isto tako određena hrana pomaže u borbi protiv tog stanja. 
Preporučljivo je konzumirati kefir, artičoke, šparoge, krastavce, tikve, zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice (zob, ječam, kvinoja, heljda itd.), necitrusno voće, med, lješnjake i bademe. 
Umjesto jakih začina koristite koromač i đumbir, a od čajeva se preporučuju blaži čajevi poput kamilice.
Osim pažljivog odabira namirnica, važan je i režim prehrane. Valja voditi računa o sljedećim stvarima. 
Obroci moraju biti manji, ali češći. Bitno je hranu dobro prožvakati jer probava započinje već u ustima.
Nemojte se prejedati i odjednom pojesti veliku količinu hrane jer to otežava zatvaranje gastroezofagealnog sfinktera.
Izbjegavajte ležanje nakon velikog obroka jer se sfinkter izlaže velikom pritisku i sadržaj lakše dolazi do jednjaka gdje izaziva osjećaj žarenja.
Nemojte jesti najmanje tri sata prije spavanja.


Promjena načina života


Stil života uvelike utječe na refluks želučane kiseline. Djelovati možete na svim područjima: od promjene položaja spavanja pa sve do fizičkih aktivnosti.
Do refluksa dolazi i tijekom noći. Kako biste to spriječili, neka vam glava bude na povišenom.
Izbjegavajte nepotrebno i prekomjerno saginjanje i bilo kakvo pritiskanje želuca. 
Stres potiče refluks kiseline, stoga je jako važno izbaciti sve okidače i naučiti se nositi sa stresom.
Redovito prakticirajte lagane vježbe, ali nemojte se opterećivati preteškim vježbama i naporima. Pronađite aktivnost koja vam odgovara, poput šetnje, plivanja ili laganih vježbi joge.
Nemojte nositi pretijesnu odjeću koja vas steže u struku.

 Izvor:alternativa-za-vas.com

Nema komentara:

Objavi komentar