Brza i zdrava hrana recepti

srijeda, 13. rujna 2017.

Luk (crveni)






Luk (crveni) 
Poznat je kao staro kućno sredstvo. Protiv bolova u maternici, trbuhu i želucu kuha se luk u mlijeku i jako toplo pije po 2-3 šalice dnevno. Kod upaljenih, suznih i krmeljavih očiju s nabuhlim vjeđama treba 5-6 puta dnevno oči ispirati crvenim lukom u mlijeku (kuhanim uz dodatak 1 žlice meda na 1 šalicu mlijeka). Kada se kuha luk u mlijeku i djeci daje natašte i navečer prije spavanja 4-5 žlica, izgoni gliste. Kada stane mokraća, kuha se luk u vodi s dosta meda i pije se svako 2 sata po 3-4 žlice. Protiv vodene bolesti izvrsno je sredstvo kada se kuha crveni luk s 1-2 male grančice ružmarina u pola vina i pola vode i od ovog vina pije se svakog sata po 1 žlica. Protiv vjetra i zatvora jede se pečeni luk ili se cijedi sok iz luka i pomiješa se s jednakim dijelom rakije i ove rakije dnevno se popije po 2-3 čašice. Iscijeđeni sok iz luka blaži bol i rastapa, pa se tim sokom mažu i zavijaju rane od prignječenosti i vrući otoci. Gnojne rane i čirevi najprije se operu jakim odvarom luka, zatim se pamukom osuše, a na njih se privije dobro mekano pečen crveni luk pomiješan s čistom svinjskom mašću. Crveni luk isjeckan i pomiješan sa solju i uljem stavlja se na stopala i vrat kod velike temperature i mijenja se čim se ugrije. Kod glavobolje stavlja se na čelo i sljepoočnice. Iscijeđeni sok s medom u sirup ukuhan lijek je od upale grla, promuklosti, kašlja i prsobolje. Uzima se svako 2 sata po 1 mala žlica.