Brza i zdrava hrana,recepti

četvrtak, 7. rujna 2017.

Pobijedi alergiju i ojačaj imunitet na prirodan način

Pobijedi alergiju i ojačaj imunitet na prirodan način




Samo cjelovit pristup i to čitave godine, može dovesti do potpunog rješenja problema kod raznih vrsta alergija kao što su alergija na pelud i na ambroziju, prašinu, dlake ali i s time povezan pad imuniteta.

S obzirom na činjenicu da nema jednog lijeka za koji možemo reći da potpuno rješava alergiju, birat ćemo preparate koji smanjuju djelovanje histamina koji se pojačano luči kao odgovor imunološkog sustava na alergen. Isto tako, važno je pristupiti procesu čišćenja organizma i ojačati imunitet.

Važan je individualan pristup koji uključuje odgovarajuću izbalansiranu prehranu, fizičku aktivnost te eliminaciju toksina iz organizma i okoliša. Na temelju brojnih iskustava, predlažem nekoliko isprobanih i djelotvornih prirodnih dodataka.

Kako ojačati imunitet i ublažiti simptome alergije
1. Crni kim – prirodni antihistaminik
Poznat od davnina kao univerzalni lijek, danas jedan od najčešće korištenih preparata kod alergija, zato što svojim antihistaminskim djelovanjem ublažava sve simptome alergije. Dobro ga je uzimati preventivno, ali pomaže i u akutnoj fazi.

Olakšava disanje, te svojim protuupalnim djelovanjem sprječava bakterijske infekcije koje nastaju kao posljedica alergija. Sjemenke se mogu koristiti kao začin i kod inhalacije.

2. Spirulina Pacifica – podizanje imuniteta
Želite li popraviti imunitet i olakšati organizmu borbu protiv simptoma alergije, predlažemo djelotvoran i cjelovit dodatak prehrani – spirulinu. Ova mikro-alga sadrži vitamin A iz beta karotena, vitamin K, B12, željezo te prirodno prisutne enzime i klorofil. 

3. Kvercetin – snažan antioksidans
Kralj bioflavonoida, još jedan prirodni antihistaminik i jak antioksidans. Dobar u kombinaciji s vitaminom C, kalcijem, cinkom. Ima ga u crvenom luku, sjemenkama grožđa, bobičastom voću i kori jabuka.

4. Vitamin C – pomoć kod alergije
Osim kod prehlada i infekcija, pokazao se djelotvornim kod alergija jer smanjuje oticanje sluznica i pomaže općoj vitalnosti. Preporučuje se pojačati doze u akutnoj fazi.

5. BioBran – snažna zaštita
Već nadaleko poznat MGN-3 arabinoksilan, proizvod od shiitake gljiva i rižinih mekinja, prema mnogim je istraživanjima dokazano koristan za podizanje imuniteta i problema s alergijama. BioBran svakako može biti odličan izbor, zbog svog brzog i efikasnog imunomodulirajućeg djelovanja.

Još korisnih savjeta
Osim navedenog, korisnim se pokazalo konzumiranje biljnih čajeva kao što su kopriva (prirodni antihistaminik), zeleni čaj (bogat antioksidansom katehinom), majčina dušica, koja sprječava sekundarne infekcije, maslačak za čišćenje, kadulja (tinktura i čaj) za ispiranje usta.

Od eteričnih ulja za inhalaciju se koristi  citrusni eukaliptus (Eucaliptus citriodora) i ulje divljeg origana (Origanum minutiflorum) koje se koristi i za oralnu upotrebu kod tvrdokornih infekcija i gljivica, a i kod raznih alergija. Lavanda (Lavandula angustifolia) i rimska kamilica (Chamaemelum nobile) također su korisne za umirenje osjetljive sluznice i opuštanje. Na otečene kapke dobro je stavljati obloge od zelenog ili kukicha čaja.

Jako je važno ispirati nosne kanale otopinom vode i nerafinirane soli bogate mineralima (himalajska, keltska, cvijet soli) te namazati unutrašnjost nosa kvalitetnim nerafiniranim uljem (maslinovo, kokosovo, laneno i sl. kako bi zaštitili i umirili nadraženu sluznicu).

Preporučujemo uzimanje nekog zelenog napitka, kao što je prah mladog lišća ječma (dokazano je da se redovitim uzimanjem preparata Zelena magma znatno smanjuju simptomi alergije) koji sadrži klorofil, enzime, te gotovo sve aminokiseline i ima jako alkalizirajuće djelovanje.

Kuzu, korijen japanske biljke u prahu, svojim ljekovitim djelovanjem poznat  kao velika pomoć kod visoke temperature, probavnih tegoba i bolova, zbog alkalizirajućeg i protuupalnog djelovanja neizostavan je dodatak u cjelovitom pristupu rješavanja alergija.

Propolis također smanjuje djelovanje histamina i ima snažno antibakterijsko djelovanje. 

izvor:biobio.hr

Nema komentara:

Objavi komentar