Brza i zdrava hrana,recepti

petak, 17. studenoga 2017.

Najnovija istraživanja potvrđuju: probiotici smanjuju depresiju i anksioznost


   


Zaboravite Prozac i druge antidepresive, uzmite probiotike i otkrijte novu, vedriju stranu života.


Osim što štite probavu i jačaju imunitet, probiotici su, prema posljednjim istraživanjima, ujedno i djelotvorna pomoć organizmu u borbi protiv depresije, anksioznosti i straha.

Pokazuje to  istraživanje koje su proveli znanstvenici Sveučilišta u Torontu, na četrdesetak pacijenata oboljelih od kroničnog umora.

Uzimali su probiotike kroz dva mjeseca i, uz kvalitetniju probavu, otkrili da su se smanjili simptomi anksioznosti, depresije i drugi simptomi s kojima su se godinama bezuspješno borili.

Druga grupa, koja je primala placebo, nije pokazala nikakve promjene u odnosu na početno stanje.

Dobre bakterije podižu raspoloženje


A. Venket Rao, voditelj istraživanja, rekao je kako su iznenađeni rezultatima, osobito na to kako su probiotici uspješno djelovali na simptome neuroloških poremećaja.

    Uzbuđeni smo jer smo dobili uistinu pozitivne rezultate. Probiotici su pokazali koliko snažan utjecaj na neuropsihološke poremećaje, poput depresije i anksioznosti – istaknuo je A. Venket Rao.

Istraživače su ovi rezultati dodatno obradovali jer predstavljaju zdraviju i sigurniju alternativu antidepresivima i ostalim konvencionalnim lijekovima.

Probiotici mogu biti sigurno i jeftino rješenje za brojne neurološke poremećaje, a nemaju štetnih ni opasnih nuspojava – poručio je A.V. Rao.

U istraživanju je sudjelovala i dr. Alison C. Bested, koja objašnjava da probiotici djeluju kao prirodni pokretači probave, koji potiskuju štetne bakterije i toksine iz organizma.

Bifidobakterije, poručuje dr. Bested, podižu razinu L-tripoftana -  esencijalne aminokiseline koja se u organizmu pretvara u serotonin, “hormon sreće”.

    “Ovo su jako važni rezultati. Probiotici su pacijentima poboljšali probavu, smanjili osjećaj nadutosti i plinova, no pokazali su i drugo djelovanje koje nas je iznenadilo" – kazala je dr. Bested.

Dobre bakterije, unesene kroz probiotike, uspjele su kod pacijenata smanjiti napetost, osjećaj straha i nevoljnosti.

U vrijeme uzimanja probiotika, svi su se pacijenti osjećali bolje i zadovoljnije i nijedan se nije požalio na, primjerice, nepravilan rad srca (praćen osjećajem tjeskobe), a mnogi su bolje spavali i smirenije se nosili s bolešću.

Tajna ovih rezultata leži u Lactobacillus casei i Bifidus soju bakterija, koje u organizmu stvaraju spojeve koji dopiru do mozga i pomažu mu u rješavanju problema povezanih s ponašanjem i osjećajima.

Zato, smatraju istraživači, umjesto štetnih i opasnih antidepresiva, “obični” probiotici mogu u budućnosti odigrati bitnu ulogu ne samo u liječenju, nego i u prevenciji depresije kao i brojnih drugih bolesti.



Kako uzimati?

Probiotike najbolje je unositi putem hrane (fermentirani proizvodi), no kupiti ih možete i u obliku praha i kapsula.

Više o probioticima pročitajte ovdje.



Izvori korišteni u članku uključuju:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov
http://www.meltorganic.com

Nema komentara:

Objavi komentar