Brza i zdrava hrana,recepti

subota, 10. ožujka 2018.

Korijander- da li ste znali koliko koristi ima za organizam





Visoka je između 30 i 90 cm, a njezino lišće i plodovi imaju specifičan miris pa se koriste kao začin i dodatak mnogim jelima.
Naziv potječe od grčke riječi koriannon, što znači stjenica, a vezano je upravo za specifičan miris listova.
Osim što se primjenjuje kao začin, korijander ima mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje.
Korijander je bogat eteričnim uljima, proteinima, vitaminom C i organskim kiselina, a njegovo ulje sadrži oko 70 posto linalola, kao i pineol, borneol, limonen i geraniol.


Pozitivni učinci korijandera na zdravlje

1. Čisti organizam od toksina i teških metala
Korijander je jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje organizma od toksina i teških metala. Ova biljka je snažni prirodni kelat, što znači da veže na sebe atome toksina i teških metala i izbacuje ih iz organizma.
2. Prirodni je lijek za anemiju
Korijander sadrži željezo, koje se lako apsorbira u krv, zbog toga direktno pomaže u liječenju anemije. Ako ste anemični, stavite pregršt svježeg korijandera u juhu, salatu ili jelo od povrća. Mljeveni korijander možete pomiješati s maslinovim uljem, soli i začinima i namazati ga na kruh.
3. Ublažava artritis i reumu
Cineol i linolna kiselina prisutni u korijanderu djeluju protiv reume i artritisa te su vrlo djelotvorni u smanjivanju oteklina nastalih kao rezultat navedenih bolesti. Učinkovit je i kod oteklina nastalih zbog lošeg rada bubrega ili anemije, jer njegovi sastojci pomažu u uklanjanju suvišnih tekućina iz organizma.
4. Smanjuje razinu kolesterola i šećera
Kiseline koje se nalaze u korijanderu vrlo su učinkovite u smanjivanju količine kolesterola u krvi. Osim toga, suzbijaju nakupljanje kolesterola u arterijama i venama.
Zahvaljujući stimulativnom djelovanju na endokrine žlijezde, korijander povećava izlučivanje inzulina iz gušterače i na taj način pomaže u pravilnoj asimilaciji i apsorpciji šećera u krvi. Ovo svojstvo je vrlo korisno za oboljele od dijabetesa.
5. Normalizira probavu
Zahvaljujući posebnim eteričnim uljima koji sadrži, korijander pomaže u pravilnom izlučivanju enzima i probavnih sokova te stimulira rad probave. Neki elementi eteričnih ulja korijandera pospješuju pravilan rad jetre i crijeva, kao i  liječenje proljeva.
Djelotvoran je kod dijareje uzrokovane bakterijama i gljivicama, budući da neki sastojci korijandera imaju antibakterijska svojstva. Svježi listovi korijandera stimuliraju apetit.
6. Ublažava menstrualne tegobe
Korijander je stimulans koji potiče lučenje endokrinih žlijezda. To njegovo svojstvo pomaže u uspostavljanju menstrualnog ciklusa i ublažava menstrualne bolove.
7. Liječi usne čireve
Citronelol, sastojak esencijalnog ulja korijandera, odličan je antiseptik. Uz to, ostali sastojci biljke imaju antimikrobno djelovanje koje sprečava rane i čireve u ustima. Osim što pomaže u liječenju čireva, korijander također osvježava dah.
8. Čuva zdravlje očiju
Korijander je bogat antioksidantima, vitaminom A i vitaminom C, mineralima i eteričnim uljima koja usporavaju starenje oka i razvoj očnih bolesti te pomažu u opuštanju očnih mišića.
Korijander ima i antimikrobna svojstva koja štite oči od zaraznih bolesti poput konjunktivitisa.
9. Pomaže kod kožnih bolesti
Dezinfekcijska, detoksikacijska, antiseptička, anti-gljivična i antioksidacijska svojstva korijandera idealna su za liječenje kožnih bolesti, poput ekcema, hrapave kože ili gljivičnih oboljenja.
Osim toga korijander pomaže u liječenju upala i čuva jetru. Pretpostavlja se da ima antikancerogena svojstva i da je prirodni afrodizijak.
Smatra se da sjemenke smrvljene u prah, pomiješane s medom pojačavaju seksualnu želju.
Eterično ulje korijandera upotrebljava se u proizvodnji parfema.



Kako koristiti korijander


List korijandera uvijek se koristi svjež. Ima jaku aromu i najčešće se upotrebljava u južnoameričkoj i azijskoj kuhinji, dok europska kuhinja više koristi zrelo i osušeno sjeme.
Svježe mljeveno sjeme korijandera izvrstan su dodatak pecivima, juhama,  jelama od povrća i mahunarkama.
Svježe lišće korijandera možete dodati u juhu, salatu ili jelo od povrća.
Možete od njega napraviti i pesto (pastu) od korijandera.
Sastojci
  • 1 češanj češnjaka
  • 1/2 čaše badema ili indijskih oraščića
  • 1 čaša lišća svježeg korijandera
  • 2 žlice soka limuna
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • morska sol

Priprema
Korijander i ulje dobro sameljite u blenderu. Dodajte ostale sastojke i meljite, dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je potrebno, dodajte malo vode.
Konzumirajte svakodnevno, namazano na komad integralnog kruha.


Gdje kupiti


Sjeme korijandera ili korijander u prahu možete kupiti skoro u svakom supermarketu na odjelu začina. Organski uzgojeni korijander možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane.
Ako želite uživati u blagodatima lista korijandera, morat ćete ga uzgojiti u vrtu. Sjeme za sadnju možete nabaviti u poljoprivrednim apotekama.
Sjetva na otvorenom počinje u travnju. Sjeme se sadi 1 cm duboko, razmak između redova iznosi oko 30 cm. Želite li kontinuirano imati zalihu svježeg lišća korijandera, dosijavajte ga svaka tri tjedna.
Za uzgoj sjemena biljke treba prorijediti na razmak od 15 cm unutar reda. U početku održavajte ravnomjernu vlažnost tla. Poslije je dovoljno povremeno okopati tlo oko biljaka.
Nadam se da ćete od sada redovito uživati u dobrobitima korijandera - biljke koja ima vrhunska ljekovita svojstva.
 

  Izvor:alternativa-za-vas.com

Nema komentara:

Objavi komentar